Отвори го главното мени


Констанциј I Хлор (латински:Flavius Valerius Constantius, Flavius Valerius Constantius Chlorus, Constantius I) бил римски цар. Познат и како Флавиј Валериј Констанциј. Со Римската империја управувал од 293 до 305 година, заедно со Максимијан. Се нарекува Хлор поради својот блед тен на кожата како и од морската болест од која што страдал. Како цезар управувал со Галија, Германија и Реција. Во 293 година Британија била изгубена, но во 296 година, Констанциј I Хлор повторно ја вратил во територијата на Римската империја. Поголемиот дел од своето владеење го поминал на британскиот остров во Еборак, денешен Јорк.

Const.chlorus02 pushkin.jpg
Роден 31 март 250
денешна Хрватска
Починал 25 јули 306
Јорк, денешна Англија