Нерва (латински:Marcus Cocceius Nerva) бил првиот римски цар од династијата на Антонините. Познат е и како Марко Кокцеј Нерва.

Нерва
Nerva Caesar Augustus[1]
Роден 8 ноември 30[2]
Рим, денешна Италија
Починал 27 јануари 98
Рим, Римско Царство, денешна Италија

Роден е на 8 ноември 30 година во Рим, денешна Италија[3]. Со Римското Царство управувал од 18 септември 96 година до 25 јануари 98 година. Тој е еден од нарачателите на убијството на Домицијан. Двете години, во кој бил цар, тој раководeл заедно со Трајан, а по неговата смрт, Трајан останал сам цар. Во негово време, привремено биле прекинати гладијаторските борби, големи хектари на земја биле расподелени помеѓу најсиромашните жители на империјата, бил основан фонд за издржување на сираците и изоставените деца.

Наводи

уреди
  1. Cooley, Alison E. (2012). [[[:Предлошка:Googlebooks]] The Cambridge Manual of Latin Epigraphy] Проверете ја вредноста |url= (help). Cambridge University Press. стр. 491. ISBN 978-0-521-84026-2.
  2. Chronograph of 354, Part 3.
  3. Grainger (2003), p. 29