Дидиј Јулијан бил римски цар. Роден е на 30 јануари 133. Попознат е и како Марко Дидиј Салвиј Јулијан Север. Со Римското Царство управувал од 28 март 193 година до 1 јуни 193 година. Негов наследник е Септимиј Север. Дидиј Јулијан е вториот од петте римски цареви во 193 година.

Дидиј Јулијан
Imperator Caesar Marcus Didius Severus Julianus Augustus[1][2]
Роден 30 јануари 133
Милано, Италија
Починал 1 јуни 193
Рим, Италија

Наводи уреди

  1. Hammond, стр. 33. "His Life says he took Severus on his accession".
  2. Wotawa, col. 412.
  3. „A Roman marble portrait bust of Emperor Didius Julianus“. Christie's.