Каракала

Каракала[1] бил римски цар од династијата Север. Роден е на 4 април 186. Попознат е и како Марко Аврелиј Север Антонин Август. Со Римското Царство управувал од 211 година до 217 година. Негов наследник на престолот бил Макрин.

Каракала
Роден 4 април 186
Лион, денешна Франција
Починал 8 април 217
Турција

Животопис уреди

Поради обвинувањето на Плиниј дека Аристотел го отрул Александар Макеодонски, Каракала се плашел од философијата, поради што наредил да се запалат сите философски книги во библиотеката во Александрија, а од Рим ги протерал сите философи.[2]

Наводи уреди

  1. Предлошка:Cite American Heritage Dictionary
  2. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 200.