Гордијан II бил римски цар. Роден е во 192 година во Тунис. Попознат е и како Марко Антониј Гордијан Семпронијан Римски Африкански. Со Римското Царство управувал во 238 година. Негов наследник е Пупиен, заедно со Балбин. Гордијан II немал којзнае какви воени способности. Најмногу е познат по својата бблиотека која имала околу 12 000 книги.Заедно со татко му[3], Гордијан I се големи противници на приврзаниците на Максимин Трак. Загинал во битка кај Картаген.

Гордијан II
Marcus Antonius Gordianus Sempronianus Romanus Africanus[1]
Роден 192
Починал 12 априла 238[2]
Картаген, Тунис

Наводи уреди

  1. Cooley, Alison E. (2012). [[[:Предлошка:Googlebooks]] The Cambridge Manual of Latin Epigraphy] Проверете ја вредноста |url= (help). Cambridge University Press. стр. 497. ISBN 978-0-521-84026-2.
  2. The exact chronology of events is unknown. See: Rea, J. (1972). "O. Leid. 144 and the Chronology of A.D. 238". ZPE 9, 1-19.
  3. Birley 2005, стр. 340.