Проб бил римски цар. Познат и како Марко Аврелиј Проб . Со Римското Царство управувал од 276 до 282 година. Бил наследен од страна на Кар. Во времето на Такит, бил управител на источниот дел од империјата, а по неговата смрт, од страна на неговите војници бил прогласен за цар. Одтука, тој од самопрогласена влас го победува и Флоријан. Проб се смета за еден од најуспешните цари во историјата на Римското Царство. До огромен степен ја стабилизирал и економијата на империјата. Имал големи успеси на бојното поле, по постигнувањето на големи победи над готите и аланите во Мала Азија.

Проб
Роден 230-235 [2]
Сремска Митровица, денешна Србија
Починал 282[3][2]
Египет

Наводи

уреди
  1. Fittschen & Zanker.
  2. 2,0 2,1 Jones, Martindale & Morris, стр. 736.
  3. Peachin, стр. 47.