Максимин Трак (латински:Gaius Iulius Verus Maximinus Thrax или Iulius Verus Maximinus Thrax) бил римски цар. Роден е во 173 година. Попознат е и како Гај Јулиј Вер Максимин. Со Римското Царство управувал од 235 година до 238 година. Негов наследник е Гордијан I. Тој е првиот варварин кој станал римски цар, како и првиот цар кој никогаш не го видол Рим. Тој е еден од трите т.н. воени цари од 3 век.

Максимин Трак
Gaius Iulius Verus Maximinus
Роден 173
Мизија или Тракија
Починал 238
Аквилеја, денешна Италија