Волусијан (латински: Gaius Vibius Volusianus Augustus;[1] починал во август 253), исто така познат како Волузијан, бил римски владетел од 251 до 253.

Волусијан
34-ти цар на Римското Царство
На престол251–253 (со Требонијан Гал)
ПретходникДециј и Херениј Етруск
НаследникЕмилијан
Починал(а)август 253
Интерамна
Полно име
Гај Вибиј Волусијан Август
ТаткоТребонијан Гал
МајкаАфинија Гемина Бебијана

Тој бил син на Гај Вибиј Требонијан Гал од неговата жена Афинија Гемина Бебијана. Познато е дека имал сестра, Вибија Гала.

Смртта на Дециј во почетокот на јуни 251 довело до наследување на престолот од страна на Требонијан Гал. Гал го посвоил синот на Дециј, Хостилијан и го направил ко-владетел. Волусијан бил назначен за Цезар и Princeps Juventutis. Подоцна во 251 Хостилијан умрел од бубонска чума и Волусијан го наследил како Август и ко-владетел.

Таткото и синот заедно биле убиени во 253 од бунтовници во Интерминија.

Наводи уреди

  1. In Classical Latin, Volusian's name would be inscribed as GAIVS VIBIVS VOLUSIANVS AVGVSTVS.

Надворешни врски уреди

Владејачки титули
Претходник
Хостилијан
Римски владетел
251–253
Заедно со: Требонијан Гал
Наследник
Емилијан
Политички функции
Претходник
Дециј,
Херениј Етруск
Конзул на Римското Царство
252–253
со Требонијан Гал,
Луциј Валериј Попликола Балбин Максим
Наследник
Валеријан,
Галиен