Клавдиј

римски цар

Клавдиј (латински:Tiberius Claudius Nero Caesar Drusus, Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus) е четвртиот римски цар. Познат е и како Тибериј Клавдиј Нерон Цезар.

Клавдиј
Château de Versailles, salon de la paix, buste d'empereur romain (Claude).jpg
Роден 1 август 10 п.н.е
Лион
Починал 13 октомври 54
Рим, Римско Царство, денешна Италија

Роден е во Лион, денешна Франција, на 1 август 10 п.н.е.. Со Римското Царство управувал од 24 јануари 41 до 13 октомври 54 година. Тој бил познат по неуспешната надворешна политика. При возбуда, тој треперал со главата или имал пена во устата, страдал од болки во мевот, имал спастична парализа, склероза и воспаление на мозочната кора. Негов наследник на престолот бил Нерон. Клавдиј му бил брат на Тибериј.

Клавдиј како тема во уметностаУреди

НаводиУреди

  1. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 78-79.