Филип Арапски бил римски цар. Попознат е и како Марко Јулиј Филип . Роден е во 204 година. Со Римското Царство управувал од 244 година до август 249 година. Бил наследен од страна на Дециј Трајан. Познат е по тоа што е единствениот римски цар роден надвор од нејзините граници.

Филип Арапски
Marcus Iulius Philippus
Роден 204
Починал август 249
Верона, денешна Италија