Нумеријан (латински: Marcus Aurelius Numerius Numerianus;[2] — римски цар. Познат и како Марко Аврелиј Нумеријан . Со Римското Царство управувал од 283 до 284 година. Бил наследен од страна на брат му Карин. Како цезар бил прогласен во 282 година, веднаш по доаѓањето на власт на татко му Кар[3][3]. Нумеријан се одликувал го големи ораторски и поетски способности. По смртта на татко си добил заболување на очите си. По враќањето од Персија бил убиен од страна на Апер. Но тој не откривал за неговото убијство. Но војсководецот Диоклецијан открил за тајната на Апер и веднаш го погубил. По ова, Диоклецијан станал наследник на Нумеријан.

Нумеријан
Marcus Aurelius Numerius Numerianus
Marcus Aurelius Numerianus nobilissimus Caesar (282)[1]
Починал 284

Наводи уреди

  1. Cooley, Alison E. (2012). [[[:Предлошка:Googlebooks]] The Cambridge Manual of Latin Epigraphy] Проверете ја вредноста |url= (help). Cambridge University Press. стр. 501. ISBN 978-0-521-84026-2.
  2. Jones, Martindale & Morris, стр. 634.
  3. 3,0 3,1 Leadbetter, "Carus."