Валеријан бил римски цар. Роден е во 199 година[2]. Познат и како Публиј Лициниј Валериан . Со Римското Царство управувал од 253 до 260 година. Бил наследен од страна на Галијен. И покрај тоа што бил добар и способен цар, сепак не можел да ја извади империјата од големата криза. Во 260 година, блиску градот Едеса паднал во плен. Во заложништво, служил како шаховски стол за играње на персискиот шах од страна на персијците. Тој е единствениот цар кој попаднал во заложништво, а потоа и во заложништво кој умрел.

Валеријан
Роден 199[1]
Починал 268
денешен Иран

Наводи уреди

  1. RE 13.1 (1926) col. 488, Licinius 173. Џон Малалас 12.298 ја наведува неговата возраст при смртта како 61 година, но очигледно го погрешил императорот за неговиот син со идентично име. Вајгел вели дека е роден непосредно пред 200 година.
  2. RE 13.1 (1926) col. 488, Licinius 173. Јован Малала ја наведува неговата возраст при смртта како 61 година, но очигледно го погреши императорот за неговиот син со идентично име. Вајгел вели дека е роден непосредно пред тоа во 200 година.