Карин (латински: Marcus Aurelius Carinus Augustus[1]) бил римски цар. Познат и како Марко Аврелиј Карин . Со Римското Царство управувал од 283 до 285 година. Бил наследен од страна на Диоклецијан. Како цезар бил прогласен во 282 година, веднаш по доаѓањето на власт на татко му Кар. Додека брат му Нумеријан бил задолжен за источниот дел од империјата, тој управувал со западниот.

Карин
Роден 249
Починал 285

Наводи уреди

  1. На класичен латински, името на Карин се пишува MARCVS AVRELIVS CARINVS AVGVSTVS.