Отвори го главното мени

Список на светско наследство во Европа

список на статии на Викимедија

Ова е список на објекти во Европа заведени како светско наследство на УНЕСКО.

По државиУреди

Австрија (8)Уреди

Слика Објект Година
  Салцбург - стариот град 1996
  Шенбурнски дворец 1996
  Халштат-Дахштајн-Залцкамергут 1997
  Семериншка железница 1998
  Грац - стариот град 1999
  Вахау 2000
  Виена - стариот град 2001
  Нежидерско езеро 2001

Азербејџан (2) (дел и од Азија)Уреди

Слика Објект Година
  Национален резерват Гобустан 2007
  Баку - стариот град 2000

Албанија (2)Уреди

Слика Објект Година
  Бутринт 1992
  Ѓирокастро 2005, 2008

Андора (1)Уреди

Слика Објект Година
  Долината Мадрију-Кларор-Перафита 2004

Ерменија (3)Уреди

Слика Објект Година
  Катедралата и црквата во Ечмиаџин и археолошкиот објект Звартнотс 2000
  Манастир Хагпат и Санахин 1996
  Манастир Гегхард 2000

Белорусија (4)Уреди

Слика Објект Година
  Национален парк Беловежска шума 1979
Мирски замок 2000
  Несвишки замок 2005
  Струвеов геодетски лак 2005

Белгија (9)Уреди

Слика Објект Година
  Камбанерии во Фландрија и Валонија 1999, 2005
  Беговски палати 1998
  Брухе - стариот град 2000
  Гранд-плас - историски плоштад во Брисел 1998
  Згради во Брухе создадени од Виктор Орта

Хотел Тасел, Хотел Солве, Хотел ван Етвелд и Музеј Орта

2000
  Спиенес во реонот на Монс 2000
  Богородична црква, Турне 2000
  Музеј Плантан-Моретус 2000
  1998

Босна и Херцеговина (2)Уреди

Слика Објект Година
  Мост на Мехмед паша 2005
Стар мост (Мостар) 2007

Бугарија (9)Уреди

Слика Објект Година
  Бојанска црква 1979
Мадарскиот коњаник 1979
  Ивановски карпести цркви 1979
  Казанлшка гробница 1979
  Несебар стариот град 1983
  Национален парк Пирин 1983
  Рилски манастир 1983
  Резерват Сребрна 1983
  Свештарска гробница 1985

Велика Британија (27)Уреди

Слика Објект Година
  Бленавон, Велс 2000
  Палата Бленхајм 1987
  Катедралата во Кантербери , Манастир Свети Августин и црква Свети Мартин 1988
  Замоците и ѕидините во Гвинеда 1986
  Градот Бат 1987
  Млиновите долини Дервент 2006
  2001
  Даремски замок и Даремска катедрала 1986
  Адријанов ѕид 1987
  Оркниски Острови 1999
  Град Сент Џорџ, Бермудски Острови 2000
  Женезен мост 1986
  Ливерпул - стариот град 2004
  Гринвич 1997
  Њу Ланарк, 2001
  Единбург 1995
  Кралски ботанички градини, Кју 2003
  Салтаир 2001
  Стоунхенџ 1986
  Кралски парк Стедли 1986
  Лондон Тауер 1988
  Вестминстерска катедрала, Вестминстерска палата, Вестминстерско училиште и Црква Света Маргарета Антиохиска 1987
  Сент Килда 1986
  Базалтска колона 1986
  Остров Гоф и Недостапен Остров 1995
  Остров Хендерсон 1988
  Бреговите на Дорсет и Источен Девен 2001

Германија (33)Уреди

Слика Објект Година
  Ахенска катедрала 1978
  Спаерска катедрала 1981
  Вирцбуршки дворец 1981
  Висенска црква 1983
  Палата Аугустусбург и Фалкенлуст 1984
  Црква Света Марија и Црква Свети Михаил 1985
  Трир 1986
  Љубек 1987
  Дворци и паркови во Потсдам и Берлин 1990, 1992, 1999
  Лоршки манастир 1991
  Гослар 1992
  Бамберг 1993
  Маулбронски манастир 1993
  Кведлингбург 1994
  Фолклигенски фабрики 1994
  Месел Пит 1995
  Зградите на Баухаус во Вајмар и Десау 1996
  Келнска катедрала 1996
  Меморијалите на Мартин Лутер в Аислебен и Витенберг 1996
  Вајмар 1998
  Музејски Остров 1999
  Вартбург 1999
  Царство на градините во Десау-Верлиц 2000
  Манастирите на остров Рајхенау 2000
  Индустриалниот комплекс во Есен 2001
  Штралзунд и Висмар 2002
  Реинската клисура 2002
  2004
  Долината на Елба околу Дрезден 2004
  Парк Мускау (заедно со Полска) 2004
  Адријански ѕид (заедно со Велика Британија) 2005
  Регенсбург 2006
  Модерните станбени згради во Берлин 2008

Грузија (3) (дел и од Азија)Уреди

Слика Објект Година
 
 
Катедрала Баграта и Манастир Гелати 1994
100px Мцхета 1994
  Сванетија 1996

Грција (17)Уреди

Слика Објект Година
  Храмот на Аполон во Баса 1986
  Атински aкропол 1987
  Делфи 1987
  Епидаврос 1988
  Родос 1988
 

Метеора

1988
 

Атон

1988
  Ранохристијанската архитектура во Солун 1988
  Археологичните останки на Олимпија 1989
  Мистра 1989
Делос 1990
  Манастир Дафни, Хосиос Лукас и Неа Мони 1990
  Питагорион и Хереон во Самос 1992
  Кутлеш 1996
  Микена и Тиринт 1999
  Манастир на Св. Јован Теолог и Пештера на Апокалипсата 1999
  Крф (град) 2007

Данска (4)Уреди

Изображение Обект Година
  Елигенски камења 1994
  Роскилдска катедрала 1995
  Кронборг 2000
  Илулисат 2004

Република Ирска (2)Уреди

Слика Објект Година
  Бру-на-Боин 1993
  Остров Скелиг Михаил 1996

Исланд (2)Уреди

Слика Објект Година
  Национален парк Тингветлир 2004
  Суртсеј 2008

Шпанија (40)Уреди

Слика Објект Година
  Дворците во Гранада, Алхамбра Хенералифе и Албајзин 1984, 1994
  Бургоска катедрала 1984
  Историскиот центар на Кордоба 1984, 1994
  Ескоријал 1984
  Архитектурните творби на Антони Гауди 1984, 2005
  Алтамира 1985, 2008
  Историските споменици во Овиедо 1985, 1998
  Стариот град во Авила 1985
  Сеговија 1985
  Сантјаго де Компостела - стариот град 1985
  Национален парк Гарахонај на Канарските Острови 1986
  Толедо 1986
  Мудехарска архитектура во Арагон 1986, 2001
  Касерес - стариот град 1986
  Севилска катедрала, Алкасар де Севиља, Главен архив на Индите 1987
  Саламанка - стариот град 1988
  Манастир Санта Марија де Поблет 1991
  Археологичниот комплекс во Мерида 1993
  Пат за Сантјаго 1993
  Кралски манастир Санта Марија де Гвадалупе 1993
  Национален парк Доњана 1994
  Архитектурата на град Куенка 1996
  Лотја де ла Седа 1996
  Лас Медулас 1997
  Барселона: Дворец на каталонската музика и Болница на Светиот Крст и Свети Павле 1997
  Пиринејски планини: Монте Пердидо 1997, 1999
  Манастир Јусо и Сосо во Сан Милан де ла Когоија 1997
  Архитектурните дела на Пиринеите 1998
  Университетот и историските објекти во Алкала де Енарес 1998
  Ибица 1999
  Сан Кристобал де Ла Лагуна на Канарските Острови 1999
  Археологичниот ансамбал Тарасо во Тарагона 2000
  Археолошките локалитети на планината Атапуерка 2000
  Вал де Бои 2000
  Палмските гори во Елче 2000
  Римските карпи во Луго 2000
  Кралска палата во Аранхуес 2001
  Ренесансните архитектурни ансамбли во Убеда и Баеса 2003
  Бискаски мост 2006
  Национален парк Теиде на Канарските Острови 2007

Италија (43)Уреди

Слика Објект Година
  Цртежи на карпите кај Валкамоника 1979
  Црква Санта Марија деле Грацие 1980
  Рим
  Историски центар на Фиренца 1982
  Пиза деи Мираколи во Пиза 1987, 2007
  Венеција и нејзините канали 1987
  Историски центар на Сан Џиминано 1990
  Матера 1993
  Паладијански вили на Венето 1994, 1996
  Креспи д'Ада 1995
  Ферара 1995, 1999
  Историски центар на Неапол 1993
  Историски центар на Сиена 1995
  Кастел дел Монте 1994
  Раннохристијански споменици во Равена 1996
  Историски центар на Пиенца 1996
  Трулите во Алберобело 1996
  Казертски замок, Аквадукт Ванвители, Сан Леуцио 1997
  Археолошките ископнини во Агриџенто 1997
  Археолошките ископнини во Помпеј, Херкулан и Торе Анунциата 1997
  Ботаничка градина во Падова 1997
  Модена: Моденска катедрала, Торе Чивика и Площад Пиаца Гранде 1997
  Амалфиско крајбрежје 1997
  Портовенере, Чинкве Тере и островите Палмарија, Тино и Тинето 1997
  Кралска резиденција на Савоите 1997
Су Наракси во Барумини 1997
  Вила Романа дел Касале 1997
  Археологични ископуања и базиликата во Аквилеја 1998
  Парк Чиленто и Вало ди Диано 1998
  Историски центар на Урбино 1998
  Адријанова вила 1999
  Базилика Сан Франческо д'Асиси во Асизи 2000
  Верона 2000
  Липарски острви 2000
  Вила д'Есте 2001
  Вал ди Ното 2002
  Светите планини на Пиемонт и Ломбардија 2003
  Етруски некрополи во Черветери и Тарквинија 2004
  Вал д'Орча 2004
  Сиракуза и Панталска некропола 2005
  Дворците во Џенова 2006
  Железната патна линија Ретише 2008
  Мантова и Сабионета 2008

Кипар (3)Уреди

Слика Објект Година
100px Кирокитија 1998
Тродоска планина 1985, 2001
  Пафос 1980

Естонија (2)Уреди

Слика Објект Година
  Талин - стариот град 1997
  Струвеов геодетски лак

Летонија (2)Уреди

Слика Објект Година
  Рига - стариот град 1997
  Струвеов геодетски лак 2005

Литванија (4)Уреди

Слика Објект Година
  Вилнус - стариот град 1994
  Курски Провлак 2000
  Кернав 2004
  Струвеов геодетски лак 2005

Луксембург (1)Уреди

Слика Објект Година
  Луксембург (град) 1994

Македонија (1)Уреди

Слика Објект Година
  Охридското езеро и реонот околу него 1979, 1980

Малта (3)Уреди

Слика Објект Година
  Валета 1980
  Подземен храм во Хал-Сафлиени 1980
Мегалитни храмови во Малта: Џантија, Хаџар Ким, Мнаидра и Тасциен 1980, 1992

Молдавија (1)Уреди

Слика Објект Година
  Струвеов геодетски лак 2005

Норвешка (7)Уреди

Слика Објект Година
  Бриген 1979
  Урнеска гредна црква 1980
  Рерус 1980
  Карпести резби во Алта 1985
  Вегаејн 2004
  Струвеов геодетски лак 2005
  Гејрангер-фјорд и Нереј-фјорд 2005

Полска (13)Уреди

Слика Објект Година
  Историски центар во Краков 1978
  Wieliczka Salt Mine 1978
  Аушвиц 1979
  Планина Беловиеж 1979, 1992
  Историски центар на Варшава 1980
  Замоск - стариот град 1992
  Малборкски замок 1997
  Средновековниот град во Торун 1997
  Калварја Зебрзидовска 1999
  Црква на мирот во Јавор и Свидница 2001
  Дрвени цркви во јужна Малополска 2003
  Парк Мужаковски (заедно со Германија) 2004
  Стогодишната сала во Вроцлав 2006

Португалија (13)Уреди

Слика Објект Година
  Централниот дел на град Ангра ду Ероисму 1983
  Конвент на Орденот на Христос во Томар 1983
  Баталски манастир 1983
  Црква Јеронимо и Белемска кула во Лисабон 1983
100px Евора 1986
  Алкобакски манастир 1989
  Културниот реон околу Синтра 1995
  Историскиот центар на Порто 1996
  Праисториско камено искуство во Коа 1998
  Лаурисилва 1999
  Винарски регион Алто Дуоро 2001
  Историски центар на Гимараеш 2001
  Лозјата на остров Пику 2004

Романија (7)Уреди

Слика Објект Година
  Делта на Дунав 1991
  Насликаните цркви во Северна Молдавија 1993
  Манастир Хорезу 1993
  Седумте села со цркви и заштитни ѕидови во Трансилванија 1993, 1999
  Дакиски тврдини на планината Ораштие 1999
Историски центар на Сигишоара 1999
  Дрвени цркви во Марамуреш 1999

Русија (23) (дел од Азија)Уреди

Слика Објект Година
  Манастир Света Троица 1993
  Црква Воскресение во Коломенское 1994
  Историски објекти во Дербент, Дагестан 2003
  Културно историски ансанбал на Соловецките Острови 1992
  Курски Провлак 2000
  Ферапонтовски манастир 2000
  Манастир Новодевичи 2004
  Историко-архитектурниот комплекс Казански Кремљ во Татарстан 2000
  Историски центар на Санкт Петербург и забележителности во околината: Царское село, Петерхоф, Павловск, Стрелна, Гачина, Ораниенбаум, Ропша, Пулково, Шлиселбург и Кронштад 1990
  Историски центар на Јарославел 2005
  Историски забележителности во Велики Новгород 1992
  Остров Кижи 1990
  Кремљ и Црвен плоштад во Москва 1990
  Струвеов геодетски лак 2005
  Планините во Коми 1995
  Планините во Западен Кавказ 1999
  Бели монументи на Владимир и Суздал 1992
  Сихоте Алин 2001
  Златните планини во Алтај 1998
  Бајкалско езеро 1998
  Врангелов Остров 2004
  Езеро Увс Нур 2003
  Вулканите на полуостров Камчатка во Сибир 1996

Сан Марино (1)Уреди

Слика Објект Година
  Историскиот центар на Сан Марино и Монте Титано 2008

Ватикан (2)Уреди

ИзображСликаение Објект Година
  Базилика Свети Павле 1980, 1990
  Ватикан 1984

Словачка (7)Уреди

Слика Објект Година
  Банска Штавница 1993
  Замок Спиш 1993
  Парк Влколинец 1993
  Пештера Агателек 1995, 2000
  Бардејов 2000
  Карпатски планини 2007
  Дрвените цркви на Карпатите 2008

Словенија (1)Уреди

Слика Објект Година
  Шкоцијански пештери 1986

Србија (4)Уреди

Слика Објект Година
  Стари Рас и Манастир Сопочани 1979
Студеница (манастир) 1986
  Ромулијана 2007
  Средновековни споменици на Косово и Метохија: Манастир Високи Дечани, Печка патриаршија, Манастир Грачаница и Црква Богородица Левишка 2004, 2006

Турција (9)Уреди

Слика Објект Година
  Ѓореме 1985
  Дивриги џамија 1985
  Историски делови од Истанбул 1985
  Хатуша 1986
  Немруд 1987
  Хиераполиси Памуккале 1988
  Ксантоси Летоон 1988
  Сафранболу 1994
  Троја 1998

Украина (5)Уреди

Слика Објект Година
  Катедрала Света Софија (Киев) 1990
Податотека:Kiev Pechersk Lavra (General).jpg Киево-печерска лавра 1990
  Лавов - стариот град 1998
  Струвеов геодетски лак 2005
  Карпатски планини 2007

Унгарија (8)Уреди

Слика Објект Година
  Будимпешта, вклучувајќи Замок Буда, Андраси Ут и Будимпештско метро
  Етнографско селище Холоко 1987
  Агтелек 1995
Бенедиктински манастир 1996
100px Хортобаг 1999
  Раниот христијански некропол во Печ 2000
  Нежидерско езеро 2001
  Винарската област Токај 2002

Финска (7)Уреди

Слика Објект Година
  Суоменлинна до Хелсинки 1991
  Стара Раума 1991
  Стара дрвена црква Петајавеси 1994
  Верла 1996
  Самалахденмиаки 1999
  Кваркен и Висок брег 2000, 2006
  Струвеов геодетски лак 2005

Франција (33)Уреди

Слика Објект Година
  Манастир Вазелај 1983
  Амиенска катедрала 1981
  Арл 1981
  Камбанариите вo Северна Франциja и Белгија (заедно с Белгија) 1999, 2005
  Бордо 2007
  Катедрала „Сен Етиен“ 1992
  Јужен Канал 1996
  Реимс: Катедрала Саинт Реми и Палас Ту 1991
  Катедралата во Шартер 1979
  Дворец Фонтенбло 1981
  2008
  1995
  1997
  Лион 1998
  1999
  2005
  1979
  1981
  Версаjски дворец 1979
  Сена 1991
  1983
  1985
  Ласко 1979
  Провен 2001
  1981
  1998
  1982
  Стразбур 1988
  2000
  1979
  Корзика 1983
  1997, 1999
  2008

Холандија (7)Уреди

Слики Објект Година
  Шокленд 1995
  Заштитна линија на Амстердам 1996
  Вилемстад 1997
  Киндерџик 1997
  Ir.D.F. Woudagemaal 1998
  Полдер 1999
  Музеј Ритвелд 2000

Хрватска (7)Уреди

Слика Објект Година
Историски комплекс во Сплит со дворецот на императорот Диоклецијан 1979
  Дубровник 1979, 1998
  Плитвички Езера 1979
  Еуфразиева базилика 1997
  Трогир - стариот град 1997
  Катедрала Свети Јаков 2000
  Стари Град

Црна Гора (2)Уреди

Слика Објект Година
  Котор 1979
  Дурмитор 1980, 2005

Чешка (12)Уреди

Слика Објект Година
  Чешки Крумлов
  Прага - стариот град 1992
  Телч - стариот град 1992
  Црква Свети Јован од Непомук 1994
  Кутна Хора 1995
  Комплес Леднице-Валтице 1996
  Кромеришки замок 1998
  Холашовице 1998
  Литомишел 2000
  Holy Trinity Column in Olomouc 2000
  Вила Тугендхат 2001
  Еврејската населба во Требиќ 2003

Швајцарија (9)Уреди

Слика Објект Година
  Бенедиктски манастир Свети Јован 1983
  Манастир Свети Гал 1983
  Берн - стариот град 1983
  Трите замоци во Белинцона 2000
  Планина Сан Џорџо 2003
Планински реон Јунгфрау-Алетч-Бичхорн 2001
  Glarus thrust 2008
  Винарска област Лаваукс 2007
  Железна линија Ратиен 2008

Шведска (14)Уреди

Слика Објект Година
  Дротнингхолмска палата 1991
  Бирка и Хувгорден 1993
  Engelsberg Ironworks 1993
  Танумшеде 1994
  Скугсширкогорден 1994
  Висби 1995
  Гамелстатска црква 1996
  Лапонија 1996
  Карлскруна 1998
  Земјоделскиот пејсаж во Оланд 2000
  Кваркен и Висок Брег 2000, 2006
  Фалун 2001
  Радиостаница Варберг 2004
  Ретска железница 2005