Паладијански вили на Венето

Градот Виченца и паладијанските вили на Венето — збирка дела на Андреја Паладио и неговите ученици воведени на списокот на светско културно наследство на УНЕСКО во 1994, која била проширена со нови вили две години подоцна. Освен историскиот центар на Виченца, во венетски паладијански вили спаѓаат:

Фасадата на палацо Кјерикати

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди