Дивриги џамија


Дивриги џамија и болница (турски: Divriği Ulu Cami ve Darüşşifa) е џамија е медицински конплекс којшто се наоѓа во провинцијата Сивас, Турција. Овој комплекс бил изграден во 1299 година. Објектот од 1985 година бил вклучен во списокот на светско наследство на УНЕСКО.

Дивриги џамија и болница
DivrigiUluCami (2006).jpg
Дивриги
Основни податоци
МестоСивас, Турција
ПрипадностИслам
Осветен1299
Архитектонски опис
Архитектонски типџамија, болница
Особености
Куполи1