Несвишкиот замок (белоруски:Нясвіжскі замак, Niasvižski zamak; руски: Несвижский замок; литвански: Nesvyžius) е замок кој се наоѓа во Белорусија. Објектот официјално од 2005 година била вклучен во списокот на УНЕСКО. Замокот е резиденција на Реџивилската фамилија. Имотот е во сопственост на Раџивилското магнатско семејство од 1533 година. Најважна градба на комплексот е црквата Корпус Кристи од 1603 година.

Несвишки замок
Нясьвіскі замак
Niasvižski zamak
светско наследство на УНЕСКО
КритериумКултура: ii, iv, vi
Навод1196
Запис2005 (29th заседание)

Надворешни врски

уреди