Санахин (ерменски: Սանահին) — некогашно село, а денес дел од градот Алаверди во Северна Ерменија. Познато е по Санахинскиот манастир кој бил основан во 10 век, а во 1996 година бил вклучен во списокот на УНЕСКО.

Санахин
Սանահին
светско наследство на УНЕСКО
Amenaprkich (Holy Redeemer) church
Amenaprkich (Holy Redeemer) church
Критериумii, iv
Навод777
Запис1996 (20то заседание)
Дополнувања2000