Ферара — град во северна Италија, сместен во регионот Емилија-Ромања, југозападно од Венеција, каде што во раниот 13 век семејството Есте утврдило силна доминација и градот бил претворен во еден од катчињата на ренесансата. Денес, во Ферара живеат околу 130 000 луѓе.

Плоштадот Тренто и Трст во Ферара
Замокот Естенсе

Ферара како тема во уметноста уреди

Наводи уреди

  1. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 84-86.