Дурмитор

планински масив и национален парк во Црна Гора

Дурмиторпланински масив и национален парк во северозападна Црна Гора. Највисок врв е Боботов Кук (2.522 м).

Национален парк Дурмитор
светско наследство на УНЕСКО
Поглед на Боботов Кук — највисокиот врв на Дурмитор
Критериумприродно: vii, viii, x
Навод100
Запис1980 (4-то заседание)
Дополнувања2005
Дурмитор is located in Црна Гора
Дурмитор
Местоположба на Дурмитор во Црна Гора
Големото Црно Езеро на Дурмитор

Масивот се граничи со кањонот на Тара на север, кањонот на Пива на запад и кањонот на Комарница на југ. На исток се протега висорамнината Језерска Површ, на надморска височина од 1.500 м. Источно од висорамнината се наоѓа планината Сињаевина. Речиси сиот Дурмитор влегува во состав на Општина Жабљак.

Има 48 врва над 2.000 м. Највисок е Боботов Кук, со 2.522 м. По масивот и висорамнината Језерска Површ се расположени 18 леднички езера наречени „горски очи“. Најголемо од нив е Црното Езеро, поделено на Големо и Мало Црно Езеро.

Потекло на поимотУреди

Името „Дурмитор“ веројатно е од источнороманско (можеби влашко) потекло, и значи „заспан“.[1]

Национален паркУреди

Националниот парк Дурмитор е создаден во 1952 г. и зафаќа површина од 390 км2. Го опфаќа Дурмитор заедно со кањоните на Тара, Сушица и Драга, како и повисоките делови од Комарница. Во 1980 г. е прогласен за светско наследство на УНЕСКО. Со должина од 80 км и длабочина од 1.300 м, кањонот на реката Тара во НП Дурмитор е еден од најголемите во светот.

ТуризамУреди

Дурмитор е центар на планинскиот туризам во земјата, а главните капацитети се наоѓаат во гратчето Жабљак.

Во зима, најзастапени активности се скијање и скијање на даска, а на лето тоа се планинарството, алпинизмот. Особено популарно е Црното Езеро.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Room Adrian (2004) "Placenames of the World: Origins and Meanings of the Names for Over 5000 Natural Features" ISBN 0-7864-1814-1 стр. 112

Надворешни врскиУреди