Семериншка железница

Семериншката железница (германски: Semmeringbahn) е првата планинска железница која била изградена во Европа и се наоѓа во Австрија. Била изградена во периодот од 1848 до 1854 година, а во нејзината изградба учествувале 20.000 работници. Таа вклучува вкупно 14 тунели, 16 вијадукти, 11 железни моста, како и над сто камени моста.

Семериншка железница
светско наследство на УНЕСКО
Railjet Garnitur 49, Kalte Rinne, 09.07.2016.jpg
КритериумКултурен: ii, iv
Навод785
Запис1998 (22ро заседание)

Објектот бил вклучен во списокот на УНЕСКО во 1998 година.