Пеќска патријаршија

Пеќската патријаршија е историска јужнословенска црква основана во Скопје на 16 април 1346 година (Велигден) од страна на царот Стефан Душан со поддршка на патријархот на Трново (Велико Трново), архиепископот охридски и монашкото братство на Света Гора.

Пеќската патријаршија во 16ти и 17ти век

Старата епархија на Рас (Стари Рас) на Охридската архиепископија е подигната во Патријаршија со цел конечно да се христијанизираат Србите во Босна и да се намали влијанието на нивното Богомилство. Катедралата е подигната во Пеќ, па оттука и името на црквата. [1]

Наводи уреди

  1. Коста Црнушанов; Македонија во хрватско-бугарските односи низ вековите"; стр. 42.