Котор е крајбрежен град во југоисточниот дел на Црна Гора. Населението на градот е 13 510. Градот е еден од објектите на светското наследство на УНЕСКО. Помеѓу 1420 и 1797 Котор и околината бил под власт на Венецијанската република и од овие причини на овие простори се среќава и архитектурата од овие народи.

Котор

Котор како тема во уметностаУреди

  • Нападот на Мехмед-паша на Котор (Удар Мехмед-паше на Котор) - бугарштица.[1]
  • Битката на Пераштаните и Котораните со новските Турци (Бој Пераштана и Которана с новским Турцима) - бугарштица.[2]

НаводиУреди

  1. Бугарштице. Београд: Рад, 1979, стр. 116-123.
  2. Бугарштице. Београд: Рад, 1979, стр. 124-127.