Трогир (хрватски: Trogir) — град кој се наоѓа во Далмација, Хрватска. Стариот град во Трогир е вклучен во списокот на УНЕСКО. Градот бил основан од страна на грчки доселеници во 3 век п.н.е.. Во Средна Европа се смета за еден од назачуваните романо-готски град. Најзначан културен споменик во градот е Трогирската катедрала. Градот е еден од најголемите туристички центри на Хрватска.

Трогир
Trogir
светско наследство на УНЕСКО
Поглед на Трогир
Критериумкултурно: ii, iv
Навод810
Запис1997 (21. заседание)