Ивановски карпести цркви

Ивановските карпести цркви (бугарски: Ивановските скални църкви) се наоѓаат на 18 километри јужно од градот Русе. Разликуваат од другите карпести манастирските комплекси во Бугарија со добро сочувани фрески. За разлика од традиционалните манастири, кои се состојат од 1-2 цркви, монашка и стопански делови, во Иваново има разгранета мрежа од мали карпести цркви, параклиси и ќелии, врежани на различна висина во карпите на живописниот кањонот на реката Русенски Лом и поврзани со патеки и карпести скали. Ивановските карпести цркви се вклучени во списокот на светското културно и природно наследство на УНЕСКО и се еден од 9-те такви објекти во Бугарија. Тие се популарни туристички објект.

Ивановските карпести цркви

Галериjа уреди

Надворешни врски уреди