Хагхпатскиот манастир (ерменски: Հաղպատավանք) е средновековен ерменски манастир кој се наоѓа во Хагхпат, провинција Лори, Ерменија. Определен е како шедовер на религиозната архитектура и основен центар на обука во средниот век. Манастирот бил основан од страна на Сен Нихан во 10 век, во време на царот Абас I. Објектот е е вклучен во списокот на УНЕСКО во 1996 година. Со манастирот управува Ерменската апостолска црква. Во списокот бил вклучен главно поради мешавина на елементи од византиската архитектура и традиционалните ерменски елементи од тој регион.

Хагхпатски манастир
Հաղպատավանք
светско наследство на УНЕСКО
The Church of Sourb Nshan at Haghpat Monastery
The Church of Sourb Nshan at Haghpat Monastery
Критериумii, iv
Навод777
Запис1996 (20th заседание)
Дополнувања2000