Богородична црква (Турне)

Богородичната црква во Турне (француски: Notre-Dame de Tournai, холандски: Onze-Lieve-Vrouw van Doornik) е една од најважните архитектурни споменици во Белгија. Објектот официјално од 2000 година била вклучен во списокот на УНЕСКО. Катедралата е изградена во XII век.

Богородична црква - Турне
Светско наследство на УНЕСКО
Tournai pan.jpg
Критериумкултурно: ii, iv
Навод1009
Запис2000 (24-то заседание)