Валонија (француски: Wallonie, германски: Wallonien, холандски: Wallonië , валонски: Waloneye), официјално Валонска Област — област во Белгија во кој се зборува француски јазик. Во Валонија живее околу 33% од населението на Белгија и зазема 55% од територијата на Белгија. Голем дел од Валонија, заедно со Брисел, ги регулира француската заедница на Белгија, главно за прашањата поврзани со културата и образованието. Другиот дел на Белгија е Фландрија.

Валонија, во темнозелено.

Географија Уреди

Поврзано Уреди

Наводи Уреди