Отвори го главното мени
Фландрија во 1609.

Фландрија (холандски: Vlaanderen , француски: Flandre) е заедница на Фламанци, но исто така и една од институциите во Белгија, и географски регион кој се наоѓа во делови од денешна Белгија, Франција и Холандија. Во текот на историјата, името на регионот варирало. Во современа Белгија, Фландрија може да се разбере како "земја на Фламанците'. Ова го опфаќа северниот дел на Белгија, додека јужниот се вика Валонија.

НаводиУреди

ПоврзаноУреди