Отвори го главното мени

Кралски ботанички градини во Кју

Кралските ботанички градини во Кју (англ. Royal Botanic Gardens, Kew) претставуваат комплекс од едни од најстарите ботанички градини во светот. Изградени се во XVII век и ја поседуваат најголемата збирка од растителни видови и најголемата банка на семиња, што од друга страна ги прави најголем светски центар за ботанички истражувања.

Кралски ботанички градини во Кју
Светско наследство на УНЕСКО
Куќата на палмите
КритериумКултурна институција: ii, iii, iv
Навод1084
Запис2003 (27-мо заседание)

ПоврзаноУреди