Агриџенто (италијански Agrigento) — град во Сицилија и брои околу 60.000 жители. На 11 мај 2008 во Агриџенто беше означен крајот на втората етапа од велосипедската трка Giro d'Italia која ја освои Рикардо Рико.

Агриџенто гледан од Храмот Хера (Јуно) во долината на храмовите.

Надворешни врскиУреди