Асизи (италијански Assisi) — град во Италија, сместен во регионот Умбрија, во провинцијата на градот Перуџа. Познат е по тоа што во него се родиле, живееле и починале Сан Франческо од Асизи, патронот на Италија и Санта Кјара.

Базиликата на Сан Франческо