Изглед на Несебар

Грб на град Несебар Несебар

Бугарија Бугарија

Население 22 311
(01. 03. 2007)
Површина Километар квадратен
Административна поделба Бургаска област
Регистарска ознака А (BG)
Мрежно место nessebarinfo.com/
Градоначалник Николаj Димитров
Надморска висина 0 m
Координати: 42° 39′ С, 27° 44′ И

Nesebur location in Bulgaria.png

Несебар (бугарски: Несебър) е град на Црно Море, претставува административен центар на општина Несебар. Тој е еден од наjстарите градови во Европа. Пристаништен град со 22 311 жители, со развиен морски туризам и голем број хотели. Градот е непосредно сраснат со вториот наjголем туристички центар на Црно Море - Сончев Брег.

Несебар е под заштита на УНЕСКО со неговите културни, историски и природни реткости. Античкиот град е сместен на полуостров. Денес на полуостровот се наоѓа само помал дел од градот.

ИсторијаУреди

Изграден е од колонисти од Мегара. Античкото име му е Месемвриja.

ГалеријаУреди

Надворешни врскиУреди