Европа   Азија   Африка   Северна Америка   Јужна Америка   Океанија   Антарктик
ЕВРОПА
Вовед

Европа е геолошки и географски полуостров во најзападниот дел на Евроазија. Стандардно, се смета за континент, но во овој случај, станува збор повеќе за културна отколку за географска поделба. Европа е обиколена на север со Северноледениот Океан, на исток со Атлантскиот Океан, на југ со Средоземното Море и Црното Море, и на исток со планината Урал и Каспиското Море.atlan

Држави во Европа (наредени по забучен редослед)

Австрија · Албанија · Андора · Азербејџан · Белгија · Белорусија · Босна и Херцеговина · Бугарија · Ватикан · Германија · Грузија · Грција · Данска · Ерменија · Естонија · Ирска · Исланд · Италија · Казахстан · Кипар · Латвија · Литванија Лихтенштајн · · Луксембург · Македонија · Малта · Молдавија · Монако · Норвешка · Обединето Кралство · Полска · Португалија · Романија · Русија · Сан Марино · Словачка · Словенија · Србија · Турција · Украина · Унгарија · Финска · Франција · Холандија · Хрватска · Црна Гора · Чешка · Швајцарија · Шведска · Шпанија

Географија

Балкан · Балтик · Бенелукс · Британски Острови · Средна Европа · Кавказ · Источна Европа · Средна Европа · Средоземје · Северна Европа · Скандинавија · Јужна Европа · Западна Европа · Југозападна Европа

Алпи · Апенини · Балкански планински масив · Кавкаски планински масив · Карпати · Пиринеи · Апенини · Скандинавски планини · Уралски масив · Вогези

Волга · Дунав · Урал · Днепар · Дон · Печора · Кама · Ока · Белаја · Днестар · Рајна · Елба · Висла · Лоара · Сава · Рона · Сена · Темза · Гарона · Марна · Сона · Марица · Вардар


Јадранско Море · Егејско Море · Атлантски Океан · Балтичко Море · Црно Море · Баренцово Море · Келтско Море · Критско Море · Гренланско Море · Ирско Море · Јонско Море · Лигурско Море · Мраморно Море · Средоземно Море · Северно Море · Тиренско Море · Бело Море

Баку · Осло · Стокхолм · Хелсинки · Копенхаген · Даблин · Лондон · Бирмингем · Париз · Марсеј · Брисел · Амстердам · Луксембург · Берлин · Хамбург · Минхен · Келн · Франкфурт · Варшава · Лоѓ · Краков · Талин · Рига · Вилнус · Минск · Москва · Киев · Братислава · Прага · Виена · Берн · Љубљана · Загреб · Белград · Будимпешта · Букурешт · Софија · Истанбул · Атина · Скопје · Сараево · Тирана · Рим · Милано · Москва · Турин · Палермо · Мадрид · Барселона · Валенсија · Севиља · Лисабон · Глазгов

Карта на Европа
Карта на Европа
Карта на Европа
Одбрана статија

Љубљана е главен град на Словенија сместен на местото каде реката Љубљаница се влева во Сава, во Средна Словенија, меѓу Алпите и Средоземното Море.Претставува град со средна големина (според пописот од 2003 година има 265.881 жители). Љубљана е географски, културен, научен, економски, политички и административен центар на Словенија. Во Љубљана може да се доживеат влијанија на голем број култури. Таа била раскрсница на германската, романската и на културата на словенските народи, нивниот јазик, манири и навики. Сообраќајните врски, сконцентрираната на индустрија, научно-истражувачките институции и индустриската традиција се фактори кои придонесуваат за нејзината водечка економска позиција во регионот. Љубљана е седиште на централната власт во Словенија, на јавната администрација и сите владини министерства. Градот, исто така, претставува седиште на законодавната власт на Словенија. Во Љубљана се наоѓа и резиденцијата на претседателот на Словенија. Прочитајте повеќе


уреди  

Категории

уреди  

Поврзани портали