Дон (руски: Дон) — една од главните реки во европскиот дел на Русија. Извира кај градот Новомосковск, а се влева во Азовското Море (Таганрошки Залив). Должината на реката изнесува 1.950 км. На реката Дон се наоѓа големото вештачко Цимљанско Езеро (2.700 км2, 23,9 км2).

Дон
Don upstream of Pavlovsk 1.jpg
Дон спротиводно од Павловск
ЗемјаРусија, Украина
Слив
Главен изворРусија
УстиеАзовско Море
Сливна повр.425.600 км2
Физички особености
Должина1.950 км
Проток

Најголеми градови на реката Дон се Воронеж и Ростов.

ПоврзаноУреди