Континент

огромна копнена маса

Континент (на латински continere, „да држи заедно“) — голема непрекината маса земја.

Светот е срамнет во Димаксионска мапа при развивање во икосахедронска мрежа со готово соседни копнени маси

Иако постојат 6 геолошки препознатливи континентални платоа, постојат различни дефиниции на одделните континенти. Обично се бројат 7 различни континенти:

 1. Европа
 2. Азија
 3. Африка
 4. Северна Америка
 5. Јужна Америка
 6. Антарктик
 7. Австралија

Континентите како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Континентите, воопшто или некој од нив, се јавуваат и како тема во уметноста и во популарната култура, како:

 • „Најголемиот континент“ — книга за деца на Славко Јаневски од 1969 година.[1]
 • „Седмиот континент“ (Sedmi kontinent) — југословенски филм во режија на Душан Вукотиќ од 1966 година.[2]
 • „На милозливата Европа“ (Милостивој Европи) — песна на српскиот поет Јован Јовановиќ - Змај.[3]
 • „Европски син“ (European Son) — песна на американската рок-група „Велвет андерграунд“ (Velvet Underground) од 1966 година.[4]
 • „Европска кралица“ (European Queen) — песна на англискиот пејач Били Оушн (Billy Ocean).[5]
 • „Африка“ (Africa) — песна на поп-групата „Тото“ (Toto) од 1982 година.[6]

Наводи

уреди
 1. „Библиографија на книгите за деца на Славко Јаневски“, во: Славко Јаневски, Како така? Зошто така? Сè да знае светов сакал!. Скопје: Темплум, 2014, стр. 151.
 2. IMDb, Sedmi kontinent (1966) (пристапено на 17.9.2016)
 3. Јован Јовановиħ Змај, Песме. Београд: Рад, 1963, стр. 245.
 4. Velvet Underground - European Son Lyrics (пристапено на 3.9.2016)
 5. „Billy Ocean - European Queen Lyrics (пристапено на 3.9.2016)“. Архивирано од изворникот на 2017-09-25. Посетено на 2016-09-21.
 6. Toto - Africa - YouTube (пристапено на 21.9.2016)