историја: (портал, проект)  
уреди  

ИСТОРИЈА

Историја е поим што означува информација за минатото. Кога се користи како име за поле на студии, „историја“ се однесува на изучување и објаснување на минатото на човечките општества. Поимот „историја“ потекнува од грчкиот збор "ιστορία" или historia, и ја дели истата етимологија со англискиот збор story (приказна).

Но многу поверојатна е Македонската етимологија на зборот И-Сторија, односно, записи за тоа што сториле луѓето кои живееле пред нас. Во поширока смисла на зборот, историја е се што се случило, како во човечкиот живот, така и во природниот свет.

уреди  

Избрана статија

Холокауст (на хебрејски: השואה Ха-шоа) е термин кој се користи за масовното систематско убивање на околу шест милиони европски Евреи, во текот на Втората светска војна, од страна на нацистичкиот режим во Германија, предводен од Адолф Хитлер.

Овој режим исто така масовно убивал и други народи и групи на луѓе, какo: Ромите, Словените, хомосексуалците, хендикепираните, итн.

Зборот Холокауст потекнува од старогрчката кованица holocauston [(ὁλοκαύτωμα, holokáutoma): (ὅλος) holos-целосно, (καῦσις) kausis, causton-палење)] и се користи за да го опише убивањето на околу шест милиони европски Евреи во текот на Втората светска војна, како дел од програмата за планско и методско уништување на Евреите и некои други народи од страна на Адолф Хитлер. Прочитајте повеќе

уреди  

Избрана слика

Протерувањето на Катарите од Каркасон во 1209 година


уреди  

Дали сте знаеле...

уреди  

Известување

Доколку се одлучите да напишете некоја статија поврзана со историјата, во случај да сметате дека истата не е потполна, ставете ја предлошката {{Историја-никулец}} на крајот на текстот. Доколку постои предлошка поврзана со темата што ја пишувате, искористете ја неа.

уреди  

Избрана биографија

Наполеон Бонапарт (француски: Napoléon Bonaparte) (роден на 15 август 1769 - 5 мај 1821), француски император, основоположник на многу реформи на Француската револуција. Тој е еден од најголемите воени гении во 19 век; ја освоил цела Западна Европа и Египет, додека воведувал реформи во овие нови територии, цело време им гарантирал слобода на народот и дека ќе го подобри начинот на живеење. Тој самиот се крунисал за император на Франција во 1804 и вовел реформи очекувајќи да го обедини незадоволниот народ. Неколку од Наполеоновите реформи се во употреба и денес. Прочитајте повеќе

уреди  

Избрани цитати

Патриотизмот ја уништува историјата.
Јохан Волфганг фон Гете
Хегел има некаде спомнато дека историјата се стреми да се повторува. Само заборава да додаде дека првиот пат како трагедија, а вториот пат како фарса.
Карл Маркс
уреди  

Категории


уреди  

Работи кои може да ги направиш

NaodW29-nowiki286369b71e7b327900000001
NaodW29-nowiki286369b71e7b327900000001

Еве неколку интересни задачи:
уреди  

Субпортали

уреди  

Историја на останатите вики проекти...

Историја на Викицитат
Цитати (англиски)
Историја на Викиризница
Слики
Историја на Викиизвор
Текстови (англиски)
Историја на Викикниги
Прирачници и книги (англиски)

Исчисти опслуж. кеш