Европа   Азија   Африка   Северна Америка   Јужна Америка   Океанија   Антарктик
уреди  

АЗИЈА

Азија е централен и источен дел од суперконтинентот Евроазија, дефиниран со исклучувањето на европскиот полуостров од Евроазија. Геолошки и географски, Азија не е ниту континент ниту потконтинент. Азија, сепак, обично се смета за најголемиот континент на светот по површина и број на население (преку 4 милијарди жители или 60 % од светското население).

уреди  

Избрана статија

Народна Република Кина (НР Кина) го опфаќа најголемиот дел од културниот, историскиот и географскиот простор, познат под името Кина. Од своето формирање во 1949 година, таа е водена од Комунистичката партија на Кина. Кина е најнаселена држава во целиот свет со повеќе од 1.250.000.000 жители, од кои повеќето припаѓаат на групата Хан. Таа е најголема земја на подрачјето на Источна Азија, и четврта по големина во целиот свет. Кина граничи со 14 земји: Авганистан, Бутан, Мјанмар, Индија, Казахстан, Киргизстан, Лаос, Монголија, Непал, Северна Кореја, Пакистан, Русија, Таџикистан и Виетнам. Народна Република Кина го смета островот Тајван за дел од својата територија, меѓутоа тој фактички не е под нејзин суверенитет. Прочитајте повеќе

уреди  

Држави во Азија

уреди  

Категории

уреди  

Карта на Азија

уреди  

Дали сте знаеле...


уреди  

Избрана слика

Свиок на реката Јангцекјанг
уреди  

Субпортали

уреди  

Поврзани портали

уреди  

Азија на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)