Критско Море

Карта на Егејот со Критското Море

Критско Море (грч. Κρητικό Πέλαγος) е море на југот на Егејот, северно од островот Крит и јужно од Кикладите. Морето се протега од Китера на исток од додеканеските острови во Карпатос и Касос. На запад се граничи со Јонското Море и остатокот од Средоземното Море. Низ морето одат траекти од Пиреј, јужните егејски острови и Додеканез.

Пристанишни места и градовиУреди

ЗаливиУреди

НаводиУреди


Координати: 36°N 25°E / 36° N; 25° E / 36; 25