Полуостров е копнена површина, опколена со вода од три страни.[1] Полуостровот е секогаш поврзан со главното копно.

Полуостров од типот томболо

Полуостровот како мотив во уметност

уреди

Полуострови во светот

уреди

Полуострови во Европа:

Полуострови во Азија:

Полуострови во Африка:

Полуострови во Австралија:

Полуостови во Северна Америка:

Полуострови во Јужна Америка:

Полуострови на Антарктик:

Полуостровот како мотив во уметноста

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. полуостров“ - Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 60-61.
  3. Шејмас Хини, Песме. Београд: Цицеро, Земун: Писмо, Нови Сад: Матица српска, 1993, стр. 22.

Надворешни врски

уреди