Бирмингем
Карта на Бирмингем, градот е отбележан
Информација
Население: 1.142.494
Надм. височина: 1 m
Геогр. положба: 52° 29' сев. ш.

1° 54' ист. д.

UTC: +1
Градоначалник
Веб саjтот на градот

Бирмингем (Birmingham) е град и метрополитенска област во градскиот круг Вест Мидленс во Англија.Тој е втор град по големина во Британија-најчесто се нарекува втор град на Обединетото Кралство со население од 1,142 милиони жители во самиот град.Бирмингем се граничи со Црната Земја на запад и заедно со нејзиниот град Вулверхемптон и гратчиња вкучувајќи ги Дадли и Солихал на југоисток,ја формираат Западно Мидленската конурбација.Пошироката метрополитенска област има население од 4,3 милиони,правејќи ја најголема надвор од Лондон.

Топономија

уреди

Името Бирмингем доаѓа од Англо-Саксонскиот Beormingahām што значи дом или населба на Беормингас-племе или клан чие име значи ''Луѓето на Беорма" и која можеби формирала рана единица на Англо-Саксонската администрација.Беорма по кој е племето е именувано може да бил лидер за време на Англо-Саксонскиот договор,заеднички предок или митска племенска фигура.Имињата на местата што завршуваат на -ingahām се карактеристични за примарните населби создадени за време на раните фази на време на Англо-Саксонската колонизација на област,сугерирајќи дека Бирмингем постоел најдоцна од почетокот на VII век.Околните населби со имиња кои завршуваат на -tūn ('фарма '), -lēah ('чистење на шуми'), -worð ('заграден простор') и -field ('отворен терен') се најверојатно секундарни населби кои што биле создадени од подоцнежната експанзија на Англо-Саксонската популација.Во некои случаи најверојатно на поранешните Британски локации.