Европа   Азија   Африка   Северна Америка   Јужна Америка   Океанија   Антарктик
уреди   

АНТАРКТИК

Антарктик (од грчкиот збор ἀνταρκτικός, «спротивно од Арктик») е континент кој го опкружува Земјиниот Јужен Пол. Тоа е најладното место на Земјата и е скоро целосно покриен со мраз; сепак, тоа е и најголемата пустина во светот. Не треба да се меша со Арктикот, кој се наоѓа близу до Земјиниот Северен Пол на спротивната страна на планетата. Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана статија

Јужниот Пол е најјужната точка на Земјата.

Географскиот Јужен Пол е една од двете точки каде оските на вртење на земјата ја сечат површината (другата е Северен Пол). На оваа точка се мисли најчесто кога се спомнува „Јужен Пол“.

Првите луѓе кои стапнале на географскиот Јужен Пол се Роалд Амундсен и неговата група на 14 декември 1911 година. Главниот соперник на Амундсен, Роберт Фалкон Скот стигнал на полот еден месец подоцна. На враќање, Скот и неговата четворочлена група умреле од глад и екстремен студ. Постојат повеќе експедиции кои пристигнале на Јужниот Пол со превозни средства. Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана биографија

Фабијан Готлиб фон Белингсхаузен (германски:Fabian Gottlieb von Bellingshausen) или Фадеј Фадеевич Белингсхаузен (руски:Фаддей Фаддеевич Беллинсгаузен) (9 (20 септември) 1778 — 13 (25 јануари) 1852) бил поморски офицер којшто и служел на Руската Империја и бил предводник на втората руска експедиција на пат околу светот. За време на своето патување, тој станал еден од тројцата Европејци кои први го виделе континентот Антарктик. Прочитајте повеќе

уреди   

Карта на Антарктик

уреди   

Дали сте знаеле...


уреди   

Избрана слика

Активниот вулкан Еребус на Росовиот остров


уреди   

Поврзани портали

уреди   

Антарктик на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)