Пиринеи

планински венец во југозападна Европа

Пиринеи (шпански: Pirineos, француски: Pyrénées; каталонски: Pirineus; баскиски: Pirinioak) — планински венец во југозападна Европа кој образува природна граница помеѓу Шпанија и Франција и помеѓу Пиринејскиот Полуостров и остатокот од европскиот континент.

Топографска карта на Пиринеите.

Венецот се протега во должина од околу 430 км од Бискајскиот Залив во Алантикот до Средоземното Море, во правец запад-исток. Највисок врв е Ането со 3.404 м, а вкупно има 48 врвови над 3.000 м.

Андора се наоѓа во планинскиот масив, помеѓу Франција и Шпанија.

ПоврзаноУреди