Волга е река во западна Русија. Таа е најдолгата река во Европа (3.530 км) и е јадрото на најопширниот речен систем на континентот (површина на сливот 1.360.000 км2). Средното и долното течение на реката ја образуваат географската област Поволжје.

Волга
Volga basin.png
Сливот на Волга
ЗемјаРусија
Слив
УстиеКасписко Езеро
Сливна повр.1.360.000 км²
Физички особености
Должина3.530 км
ДВР [ru]08010100112110000000017
Волга на Ризницата

Имињата на Волга на јазиците на различните народи кои живеат покрај неа се:

Името Волга произлегува од најмногубројното племе што ја населувало во минатото, Волгарите. Пред тоа, реката се викала Итил. Волга извира од Валдајското возвишение и се влева во Каспиското Езеро (површина 19.000 км2). Замрзнува во периодот декември-април. Реката Волга има околу 200 притоки. Со канали е поврзана со Балтичко Море, Бело Море, Азовско Море и Црно Море. Водите на Волга се користат за водоснабдување, напојување, добивање на енергија и др.