Портал:Северна Америка

Европа   Азија   Африка   Северна Америка   Јужна Америка   Океанија   Антарктик
уреди   

СЕВЕРНА АМЕРИКА

Северна Америка е третиот најголем континент по површина по Азија и Африка и четвртиот по население. Граничи на север со Северноледениот Океан, на исток со северниот Атлантски Океан, на југ со Карипско Море, и на запад со северниот Тихи Океан. Има површина од 24,230,000 квадратни километри (9,355,000 квадратни милји). Во 2001 нејзиното население било околу 454,225,000 жители. Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана статија

Канада е федеративна држава во Северна Америка составена од 10 провинции и 3 територии. Канада е парламентарна демократија и уставна монархија на Кралицата Елизабета II во рамките на Комонвелтот. По површина, таа е втора земја во светот.

Главен град е Отава (45.41° СГШ 75.66° ЗГД), а најголем е Торонто (43.6° СГШ 79.35° ЗГД) со 5.113.149 жители во областа на градот. Името Канада доаѓа од зборот каната на индијанците Ирокези околу реката Сент Лоренс кој означувал село или населба. Жак Картие во 1535. год. почнал да го користи тој збор за да ја означи целата територија на Ирокезите. Подоцна, во време на британските колонии од 1841., името Канада се однесувало на две провинции: Горна Канада — околу Големите езера и Долна Канада околу реката Сент Лоренс. Со Уставниот Акт од 1867, името Канада било прифатено како име на целата држава. Прочитајте повеќе


уреди   

Држави во Северна Америка

уреди   

Категории


уреди   

Карта на Северна Америка


уреди   

Дали сте знаеле...


уреди   

Избрана слика

уреди   

Субпортали

уреди   

Поврзани портали

уреди   

Северна Америка на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)