Градовите се компактно изградени поголеми населби, во кои населението се занимава со повеќе дејности, при што доминираат секундарните и терцијарните, односно најголем дел од населението се занимава со неземјоделски дејности.

Крајбрежјето на Александрија, современ град со најмалку 23 вековна историја.

За дефинирање на градот се доминантни три обележја:

 • Популациско-демографски
 • Функционални
 • Морфолошки

Градот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Градот се јавува како тема во делата од уметноста и популарната култура.

Градот како тема во книжевностаУреди

Градот како тема во популарната музикаУреди

 • „Град без љубов“ (Grad bez ljubavi) - песна на хрватската рок-група „Азра“ (Azra) од 1981 година.[19]
 • „Среде градот“ (Midtown) - песна на американскиот музичар Том Вејтс (Tom Waits) од 1985 година.[20]
 • „Фармер во градот“ (Farmer In The City) - песна на американскиот музичар Скот Волкер (Scott Walker) од 1995 година.[21]
 • „Живеење за градот“ (Living for the City) - песна на американскиот музичар Стиви Вондер (Stevie Wonder) од 1973 година.[22]
 • „Град“ – песна на македонската рок-група „Д’ Далтонс“ од 2004 година.[23]
 • „Град со колиби“ (Shanty Town) - песна на реге-музичарот „Дезмонд Декер“ (Desmond Dekker) од 1972 година.[24]
 • „Заборави го овој град“ (српски: Заборави овај град) - песна на српската и југословенска рок-група „Екатарина Велика“ од 1985 година.[25]
 • „Над градот“ (Iznad grada) - песна на српската рок-група „Екатарина Велика“.[26]
 • „Град“ - песна на српската рок-група „Екатарина Велика“ од 1986 година.[27]
 • „Гитарски град“ (Guitar Town) - песна од истоимениот албум на американскиот рок-музичар Стив Ерл (Steve Earle) од 1986 година.[28]
 • „Овој град“ (This Town) - песна на американската гранџ-група „Грин Ривер“ (Green River) од 1987 година.[29]
 • „Рударскиот град во црвените ридови“ (Red Hill Mining Town) - песна на ирската рок-група „У2“ (U2) од 1987 година.[30]
 • „Град-засолниште“ (City of Refuge) - песна на рок-групата „Ник Кејв енд д бед сидз“ (Nick Cave and the Bad Seeds) од 1988 година.[31]
 • „Градот на верзиите“ (Version city) - песна на англиската рок-група „Клеш“ (The Clash) од 1980 година.[32]
 • „Метропола“ (Metropolis) - песна на германската група „Крафтверк“ (Kraftwerk) од 1978 година.[33]
 • „Мал град“ (Small Town) - песна на американскиот рок-музичар Џон Кугар Меленкамп (John Mellencamp) од 1985 година.[34]
 • „Градот е нем“ - песна на македонската рок-група Мизар од 1988 година.[35]
 • „Метропола“ (англиски: Metropolis) - песна на британската рок-група Моторхед (Motörhead) од 1979 година.[36]
 • „Сателитски град“ (англиски: Satellite City) — песна на шкотската рок-група „Оринџ џус“ (Orange Juice) од 1982 година.[37]
 • „Валканиот стар град“ (Dirty Old Town) - песна на ирската рок-група Поугс (The Pogues) од 1985 година.[38]
 • „Израснат во градот“ (Raised In The City) - песна на американската рок-група Риплејсментс (The Replacements) од 1981 година.[39]
 • „Градови во прашина“ (Cities in dust) - песна на англиската рок-група Siouxsie And The Banshees од 1986 година.[40]
 • „Мрак на работ од градот“ (Darkness on the Edge of Town) - песна од истоимениот албум на американскиот рок-музичар Брус Спрингстин (Bruce Springsteen) од 1978 година.[41]
 • „Градска болест“ (City Sickness) - песна на рок-групата „Тиндерстикс“ (Tindersticks) од 1993 година.[42]
 • „Градови“ (Cities) - песна на американската рок-група „Токинг хедс“ (Talking Heads) од 1979 година.[43]
 • „Големиот град“ (Veliki grad) - песна на југословенската рок-група „Фит“.[44]
 • „Град на гревот“ (Sin City) - песна на американската кантри-група The Flying Burrito Bros од 1969 година.[45]
 • „Ова е твојот град“ - песна на македонската рок-група „Хахаха“ од 2011 година.[46]
 • „Во градот“ (In The City) - песна и албум на британската рок-група „Џем“ (The Jam) од 1977 година.[47]
 • „Градот наречен Зловолја“ (Town Called Malice) - песна на англиската рок-група „Џем“ (The Jam) од 1982 година.[48]

Градот како тема во филмотУреди

НаводиУреди

 1. Давид Албахари, Опис смрти. Београд: Српска књижевна задруга, 2004, стр. 73.
 2. Иво Андрић, Ex Ponto - Немири - Лирика. Београд: Просвета, 1977, стр. 181.
 3. Ана Бунтеска, Колку е потребно за среќа. Скопје: Матица Македонска, 2016, стр. 186-187.
 4. Вилијам Батлер Јејтс, Келтскиот самрак. Скопје: Бегемот, 2014, стр. 93-95.
 5. Лилјана Узуновиќ, „Читателот во земјата на романите или за нишката на Шехерезада“, во: Итало Калвино, Ако една зимска ноќ некој патник. Скопје: Магор, 2012, стр. 226.
 6. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 72.
 7. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 60-61.
 8. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 73.
 9. Антoлогија на бразилскиот расказ, Три, Скопје, 2012, стр. 279-280.
 10. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 48-50.
 11. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 14.
 12. Артур Рембо, Боравак у паклу. Београд: Култура, 1968, стр. 106-107.
 13. Артур Рембо, Боравак у паклу. Београд: Култура, 1968, стр. 112-113.
 14. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 98-99.
 15. „Хронологија“ во: Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 160.
 16. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 97-98.
 17. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 247.
 18. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 45.
 19. YouTube, AZRA "Grad bez ljubavi" LIVE SINJ 1987. (пристапено на 12.1.2017)
 20. DISCOGS, Tom Waits ‎– Rain Dogs (пристапено на 20.7.2019)
 21. Discogs, Scott Walker ‎– Tilt (пристапено на 19.9.2018)
 22. YouTube, Stevie Wonder - Living for the City (пристапено на 27.3.2020)
 23. D’ Daltons, De Luxe. Avalon Produkcija, 027, 2004.
 24. DISCOGS, Various ‎– The Harder They Come (Original Soundtrack Recording) (пристапено на 24.12.2017)
 25. Discogs, Ekatarina Velika ‎– Ekatarina Velika (пристапено на 8.8.2020)
 26. YouTube, EKV iznad grada (пристапено на 7.12.2016)
 27. YouTube, EKV Grad (пристапено на 7.12.2016)
 28. YouTube, Steve Earle | Guitar Town | Full Album | Vinyl Rip (пристапено на 30.10.2017)
 29. DISCOGS, Green River ‎– Dry As A Bone (пристапено на 27.6.2019)
 30. U2, The Joshua Tree, Cai 9218, Jugoton.
 31. YouTube, Nick Cave and the Bad Seeds - City of Refuge (пристапено на 1.11.2017)
 32. DISCOGS, The Clash ‎– Sandinista! (пристапено на 10.6.2020)
 33. DISCOGS, Kraftwerk ‎– Die Mensch·Maschine (пристапено на 28.12.2020)
 34. YouTube, Small Town John Mellencamp lyrics (пристапено на 31.10.2017)
 35. Мизар, Lithium records, CD 014, 2003.
 36. Discogs, Motörhead ‎– Overkill (пристапено на 18 јануари 2021)
 37. Discogs, Orange Juice (3) ‎– You Can't Hide Your Love Forever (пристапено на 22 март 2021)
 38. YouTube, 08 Dirty Old Town by The Pogues (пристапено на 22.8.2017)
 39. YouTube, The Replacements - Sorry Ma, Forgot To Take...1981 (Full Album 2002)US (пристапено на 12.6.2017)
 40. YouTube, Siouxsie And The Banshees - Cities In Dust (пристапено на 26.9.2017)
 41. YouTube, Bruce Springsteen - Darkness on the Edge of Town (1978) - Full Album (пристапено на 17.12.2017)
 42. DISCOGS, Tindersticks ‎– Tindersticks (пристапено на 19.8.2018)
 43. YouTube, Talking Heads - Fear of Music (пристапено на 6.3.2018)
 44. YouTube, Fit - 07 Veliki Grad (LIve Uz Rijeku) HQ (пристапено на 8.4.2017)
 45. DISCOGS, The Flying Burrito Bros ‎– The Gilded Palace Of Sin (пристапено на 21.2.2020)
 46. www.moonleerecords.com, Xaxaxa Tango revolucioner (пристапено на 29.11.2020)
 47. YouTube, The Jam - In the City (Full Album) 1977 (пристапено на 16.12.2017)
 48. DISCOGS, The Jam ‎– The Gift (пристапено на 17.6.2020)
 49. IMDb, City Lights (1931) (пристапено на 18.12.2015)
 50. Узаврели град - филм (пристапено на 22.12.2019)
 51. Кинотека на Македонија, „Филмска програма - февруари 2017“ (пристапено на 7.3.2017)
 52. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 59.