Љубљаница (словенечки: Ljubljanica) — река во Словенија која тече низ главниот град Љубљана. Се издига на југ сè до местото Врхника и се влева во реката Сава околу 10 км низводно од Љубљана.

Љубљаница
Ljubljana BW 2014-10-09 11-06-24.jpg
Местоположба
Физички особености
УстиеПодград
Должина41 км
Особености на сливот

Љуљбаница претставува продолжение на неколку карстни реки што течат од Президско Поле со Врхника на површината и под земја во пештери, па на реката поетски ѝ се даваат шест имиња: Трбуховица, Обрх, Стржен, Рак, Пивка, Уница и Љубљаница.

Историска важностУреди

Љуљбаница е популарно археолошко наоѓалиште како за археолозите, така и за дивите копачи кои нуркаат во неа во потрега на изгубени артефакти од дамнешни времиња. Во текот на реката помеѓу Љубљана и Врхника изобилува со наоди од каменото време до времето на ренесансасо артефакти од древни локални култури, па сè до попознатите како Римјаните и Келтите.[1]

Сè уште е спорна причината зошто старите народи ставале предмети во реката, но највеќето историчари се повикуваат на месните преданија кои од памтивек ја сметаат реката за света. Овие предмети веројатно биле дарови за реката при важни настани или обреди, за заблагодарување или за барање помош од неа.

Како таква реката Љуљбаница станала мошне популарна кај копачите по богатства. Се смета дека досега од реката се извадени 10.000-13.000 предмети со кои јавноста е сосем незапознаена. Многу вакви предмети се продадени на приватни лица, или пак се скриени кај трагачите. Како мерка словенечкото собрание во 2003 г. ја изгласала реката за национално богатство и го забранила нуркањето без дозвола.

НаводиУреди

  1. Kaufmann, Carol (јан 2007). "A River's Gifts". National Geographic Magazine. 150-7.

Надворешни врскиУреди

ГалеријаУреди