Антихрист — христијански концепт, отелотворение на злото, врз основа на толкувања на делови од Новиот завет. Во Новиот завет, терминот антихрист се споменува вкупно пет пати, еднаш во множина[1] и четири пати во еднина.[2]

Антихристот на фреска од Осоговскиот манастир.

Според традиционалното христијанско верување, во неговото Второ пришествие на земјата, Исус ќе се соочи со Антихристот. Како што Исус Христос е спасител и идеален модел за љубовта кон човештвото, така Антихристот е претставник на злото и негов антипод.

Антихристот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Наводи

уреди
  1. „KJV Search Results for Antichrists". The Blue Letter Bible. Посетено на 2014-02-13.
  2. „KJV Search Results for Antichrist". The Blue Letter Bible. Посетено на 2014-02-13.
  3. IMDb, Antichrist (2009) (пристапено на 26.10.2014)
  4. YouTube, Slayer - The Antichrist (пристапено на 22.12.2017)