Луциј Вер бил петиот римски император од династијата на Антонините. Роден е на 15 декември 130. Попознат е и како Луциj Цеиониj Комод Вер Eрменски. Со Римското Царство управувал заедно со Марко Аурелиј од 161 година до 169 година. Негов наследник е Комод. Во текот на 138 година, бил осиновен од страна на Антонин Пиј, заедно со Марко Аурелиј. Но за разлика од него, тој не ја добил титулата цезар. И покрај тоа што бил на исто рамнште со Марко Аурелиј, тој не учествувал во управувањето со империјата си.

Луциј Вер
Lucius Ceionius Commodus Verus Armeniacus
Lucius Verus BM Sc1911.jpg
Роден 15 декември 130
 ?
Починал 169
Рим, Италија