Отвори го главното мени
West Bank in Palestine (+claimed).svg

Палестина е едно од повеќето имиња за регионот помеѓу Средоземното Море и реката Јордан, плус додатни територии на исток и југ. Во текот на последните три милениуми нејзината територија варираше, а денес под Палестина обично се подразбира автономниот политички ентитет под израелска власт односно окупација наречен Палестинска самоуправа. Палестинската самоуправа ги опфаќа териториите на појасот Газа и на Западниот брег на реката Јордан.

Palestine-Mandate-Ensign-1927-1948.svg
Flag of Palestine - long triangle.svg
PALESTINE AND TRANSJORDAN UNDER BRITISH MANDATE
Dome In Jerusalem, The Capital City Of State Of Palestine
PALESTINE POUND
PALESTINE STAMP UNDER BRITISH MANDATE
PALESTINE STAMP UNDER BRITISH MANDATE
Mill (British Mandate for Palestine currency, 1927).jpg
British Mandate Palestinian passport.jpg
Palestine recognition only.svg
PALESTINE 1759
PALESTINE 1851
PALESTINE 1864
PALESTINE 1900
PALESTINE 1915
Palestine 1920
PALESTINE 1924
PALESTINE 1946
PALESTINE 1947
Jerusalem Dome of the rock BW 14.JPG

ПоврзаноУреди